Grasziekten en plagen

In een gazon kunnen verschillende grasziekten en grasplagen voorkomen. Door steeds strengere milieuwetgeving is het chemisch bestrijden van grasziekten en grasplagen bijna helemaal verboden. Regelmatig verticuteren en bemesten helpt om grasziekten te voorkomen. Heeft u toch last van ziekten en plagen? Hieronder staat beschreven hoe u de meest voorkomende grasziekten behandeld. Neem voor hulp of meer informatie contact met ons. 

Soorten grasziekte en plagen

Onkruid

Voorkomen van onkruid is lastig, omdat veel onkruidzaad door de wind in uw tuin beland. Een gazon dat regelmatig wordt bemest en gemaaid heeft een kleine kans op onkruid. Heeft u al last van onkruid? Zo bestrijdt u onkruid: 

  1. Maaien verwijdert de meeste soorten onkruid
  2. Onkruid met een (pen)wortel, zoals paardenbloemen steekt u met behulp van een steker met wortel en al uit de grond.
  3. Goed het gazon bemesten, zodat kale plekken weer dichtgroeien

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel kunt u herkennen aan een schimmelpluis in het gras en bestaat uit geel/oranje vlekken. Deze grasziekte komt vaak voor bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden. De sneeuwschimmel begint met kleine waterige plekken van 4 tot 6 cm die kunnen uitgroeien tot 25 cm. U bestrijdt sneeuwschimmel als volgt: 

  1. Hark beschadigde plekken uit uw gazon
  2. Voer het uitgeharkte deel direct af
  3. Belucht de bodem door gaatjes in het gras te prikken
  4. Bemest het gazon
  5. In het voorjaar: verticuteren en doorzaaien 

Meeldauw

U kunt meeldauw herkennen aan witte, grijze of zwarte schimmelpluis op delen van de plant. Meeldauw komt voor wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in het voorjaar en najaar. Uiteindelijk zullen de aangetaste bladeren afsterven. U bestrijdt Meeldauw als volgt:

  1. Maai het gazon kort in de nazomer
  2. Vang het maaisel op 
  3. Bemest het gazon

Bladvlekkenziekte

De bladvlekkenziekte is te herkennen aan het verschijnen van kleine, waterige bruine vlekken op de bladeren van graszoden. De bladvlekkenziekte ontstaat meestal in het voorjaar of in de herfst,  omdat in deze periodes zijn de groeiomstandigheden voor graszoden niet optimaal zijn. Bladvlekkenziekte is te bestrijden door:

  1. Maaien het gazon kort in de herfst
  2. Vang het maaisel op 
  3. Bemest het gazon 

Voetrot 

De eerste symptomen van voetrot ofwel Gerlachia Nivallis zijn te herkennen aan kleine natte plekken die bruin van kleur zijn. Kenmerkend is dat voetrot voornamelijk in de herfst en winter ontstaat en de vlekken snel kunnen uitbreiden. Voetrot is een veelvoorkomende schimmel in Nederland en kan voor grote schade in het gazon zorgen. De grasziekte kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder wisselingen van temperatuur, tekort aan luchtcirculatie en kalium en hoge luchtvochtigheid. Voetrot bestrijdt u als volgt: 

  1. Gebruik een goed afgestelde maaimachine
  2. Verwijder ochtenddauw en afval van uw gazon
  3. Belucht het gras, door gaten in het gras te prikken
  4. Bemest het gras

Bruine vlekkenroest

Bruine vlekkenroest kunt u herkennen aan bruine, ronde sporenhoopjes die zich verspreiden over het gazon. De schimmel ontstaat voornamelijk in de herfst en winter, maar kan ook tijdens een natte, warme zomer optreden. Bruine vlekkenroest bestrijden: 

  1. Breng de bemesting in balans
  2. Kies rassen met een hoog resistentieniveau
  3. Maai het besmette gras
  4. Voer het maaiafval af

Oranje strepenroest

Oranje strepenroest kunt u herkennen aan geeloranje vlekken die als strepen over het blad gaan. De aantasting begint pluksgewijs, waarna het zich verspreid over het gazon. De schimmel ontstaat voornamelijk in mei en juni. U bestrijdt oranje strepenroest als volgt: 

  1. Breng de bemesting in balans
  2. Maai het besmette gras
  3. Voer het maaiafval af

Kroonroest

Kroonroest kunt u herkennen aan oranje sporenhoopjes, gevolgd door afgestorven plekjes op het blad. Opvallend bij kroonroest is dat de stengel en de bloeiwijze niet worden aangetast. De schimmel ontstaat voornamelijk eind juli tot oktober. Kroonroest bestrijdt u als volgt:

  1. Maai het besmette gras

Rooddraad

Rooddraad is te herkennen aan kleine geelbruine plekjes die later rood verkleuren. De schimmel komt vooral voor in de zomer en herfst. De grasziekte kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals te weinig voeding en veel mos, vilt en onkruid op het gazon. Zo bestrijdt u rooddraad:

  1. Hark het gazon met een grove hark
  2. Belucht het gazon door met een riek gaatjes te prikken (met name op dorre plekken)
  3. Bemest het gazon met snelwerkende stikstof. Let op: van oktober tot februari mag het gras niet met stikstof worden bemest.

Paddenstoelen

Paddenstoelen herkent u aan kringen in het gras. Het gras tussen twee kringen sterft af, waarna de paddenstoelen verschijnen aan de buitenkant van de kringen. Meestal blijft de schade door paddenstoelen beperkt. De kringen verstoren enkel de groei van het gras. Paddenstoelen verdwijnen vanzelf wanneer het mooi weer wordt.

Emelten

Emelten herkent u aan kale plekken in het gazon of wanneer het gazon slechter groeit dan voorheen. De kale plekken ontstaan doordat kraaien en meeuwen emelten zoeken. Dit doen ze door de graszoden los te prikken. U bestrijdt emelten door aaltjes ofwel nematoden over het gazon te verspreiden. Bestrijding van emelten kan alleen wanneer de bodemtemperatuur niet lager is dan 8 graden.

Rouwvlieglarven

Rouwvlieglarven ontstaan door onder andere afgevreten wortels en plantdelen van graszoden, afsterving van het gras en ernstige aantasting. Net als bij emelten bestrijdt u rouwvlieglarven het best door aaltjes ofwel nematoden. Bestrijding van de larven kan alleen wanneer de bodemtemperatuur hoger is dan 6 graden.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven die vreten aan de wortels van het gras. Bij sterke aantasting kan het gazon kunnen zelfs andere gewassen doodgaan. U bestrijdt engerlingen het best door aaltjes ofwel nematoden. Bestrijding van engerlingen kan alleen wanneer de bodemtemperatuur hoger is dan 6 graden.

Regenwormen

Regenwormen ontstaan meestal in het voorjaar of in de herfst. De wormen vormen kleine modderige zandhoopjes in het gazon. In tegenstelling tot andere grasziekten, brengen regenwormen geen schade toe aan het gazon. Het zijn juist nuttige organismen die de structuur van de bodem verbeteren. Het is daarom niet nodig om de regenwormen te bestrijden.