Gazon onderhoud

Onderhoud is van groot belang voor een onkruidvrij, mooi en groen gazon. Goed en vooral regelmatig onderhoud is daarom noodzakelijk. Belangrijke stappen bij het gazon onderhoud zijn onder andere maaien, verticuteren en bemesten. Hieronder leest u hoe u deze stappen het beste kunt uitvoeren.

Maaien

Regelmatig maaien vormt de basis van het gazon onderhoud. Wacht daarom niet te lang met maaien, nadat uw nieuwe gazon is aangelegd. Begin met maaien wanneer het gras een lengte heeft van 4 centimeter, meestal is dit na 1 week. Heeft u al een gazon, dan adviseren wij het volgende:

  • Van maart tot oktober 1x in de week maaien;
  • In het voorjaar 2x per week maaien;
  • Let op weersomstandigheden. U kunt het best maaien met droog weer.

Maai het gras niet te kort, want dan loopt u risico dat graszoden sneller verslijten. Wij adviseren de volgende lengtes:

  • Maai de eerste keer na de aanleg van uw gazon voorzichtig en niet te kort;
  • In het voorjaar kunt u 3 cm aanhouden;
  • Tijdens de zomermaanden (vooral bij extreme droogte) 4 cm.

Verticuteren

In de loop van tijd raakt een gazon verstikt door onder andere mos, grasafval en andere dode materialen ook wel viltvorming genoemd. Hierdoor kunnen de grasmatten vocht, voedingstoffen en licht niet meer goed opnemen. Verticuteren ofwel uitkammen is het verwijderen van deze viltvorming. Na het verticuteren kan het gazon weer optimaal water en licht opnemen, waardoor uw gazon mooi groen blijft.

Met een messenrol of verticuteermachine wordt de bovenste laag van de grasmat ingesneden en de viltvorming verwijderd. Wij adviseren om in het voorjaar op een droge dag uw gazon te verticuteren. In het voorjaar groeit het gazon namelijk hard en herstelt snel.

Gazon bemesten

Door het gazon te bemesten krijgt het voldoende voedingsstoffen om goed te groeien. Bemest daarom regelmatig het gazon om het gras mooi dicht en groen te krijgen en/of houden. Tijdens het groeiseizoen van maart tot oktober adviseren wij om iedere 6 tot 8 weken mest te strooien.

Het bemesten van gras kan handmatig, maar voor grotere oppervlaktes is een strooikarretje handig. Deze verspreid de meststoffen gelijkmatig over het gras. Wanneer het gras droog is tijdens het bemesten, sproei dan na het strooien van mest de gehele oppervlakte. Zo worden ‘brandplekken’ in het gras voorkomen.

Gazon onderhoud door De Graskoning

Wanneer De Graskoning uw gazon heeft aangelegd ontvangt u altijd een overzichtelijk onderhoudsplan, hiermee kunt u zelf aan de slag met het onderhoud van uw gazon. Wilt u het onderhoud liever uit handen geven? Dat kan! De Graskoning is gespecialiseerd in de aanleg en onderhoud van het gazon. Wij kunnen eenmalig uw gazon onderhouden, maar u kunt ook kiezen voor een onderhoudsabonnement. Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden.